Vakantie met je gezin
“Kamperen met m’n gezin voelt zo ontspannen, omdat alles in slow-motion gaat. Heerlijk.”

“Ik heb vaak hoge verwachtingen van de vakantie en dan valt het juist tegen. De kinderen mokken, willen niet mee wandelen of vragen voortdurend om iets lekkers of een scherm.”

Misschien heb je net als ik gekampeerd deze zomer en was het heerlijk. Wat maakt dat het zo fijn, relaxt en ontspannen was? Goed om dit onder de loep te nemen, zodat je hier iets van kunt meenemen in de rest van het jaar.

Wat maakt jouw vakantie relaxt? De rustgevende natuur? Niks moeten? Kinderen die zich volop vermaken met speelkameraadjes? Maakte je een wandeling met jezelf of heb je je boek uitgelezen?
Schrijf eens op wat zo fijn was voor jou en je gezin en creëer deze situaties vaker. Je hoeft zeker niet te wachten tot je volgende vakantie.

Misschien herken je (ook) het minder fijne. Wat maakt vakantie pittig voor jou en je gezin?
Gebrek aan de structuur, die je kinderen gewend zijn? Vermoeide kinderen met korte lontjes, door minder slaap? Verschillende verwachtingen en behoeften? Het gesjouw?
Schrijf eens op wat jouw vakantie pittig maakt en wat dat met jou doet. Bedenk bij ieder puntje, wat zou kunnen helpen om het voor iedereen (inclusief jezelf) aangenamer te maken. Praat hier over met mensen in je omgeving. Wie weet hebben zij een briljant idee en hoef jij het wiel niet zelf uit te vinden. Of ze herkennen zich in jouw verhaal. Je voelt je begrepen en gehoord. En soms is er geen pasklare oplossing. Wat helpt jou om dat te accepteren?
Veel succes en mooie inzichten toegewenst!


(Foto: vakantietraditie, kampvuur en Weerwolven van Wakkerdam) 

Workshops en inspiratieavonden

Gisteren een lezing/workshop Communiceren met Kinderen verzorgd, geïnitieerd door bibliotheek De Lage Beemden. Ik heb ervan genoten! De deelnemers gingen met mooie inzichten en voornemens naar huis. Speciale dank aan Puk, die mijn dochter speelde. We lieten in korte toneelstukjes zien hoe je kunt omgaan met telefoongebruik en niet opgeruimde sporttassen van je kinderen.

Ook op scholen/kindcentra verzorg ik workshops, trainingen en inspiratieavonden, voor ouders en/of voor professionals. Heb je vragen of interesse, neem contact met me op.

Introductieworkshop op 29 juni 2022 was een groot succes!

Op woensdagavond 29 juni hebben maar liefst 16 mensen geproefd aan de training Communiceren met Kinderen tijdens de gratis introductieworkshop. Wat een lekkere dynamiek, een leuke club mensen en wat een hoge betrokkenheid en openheid. Als kers op de taart lekker buiten gezeten bij Gasthoeve De Zijp. Heerlijk! Dit was genieten met een grote G! Iedereen ging naar huis met een mooi inzicht of plan voor de volgende dag.

Een aantal voorbeelden:
“Ik ga luisteren om te begrijpen in plaats van luisteren om te reageren.”
“Ik neem bedenktijd voor ik zeg of iets mag of niet mag.”
“Als iets niet mag, zeg ik dat met een neutrale stem (niet met een boze).”
“Ik wacht af in plaats van meteen in de helpmodus.”
"Ik ga het gedrag benoemen in plaats van oordelen. En ik vermijd woorden als altijd, nooit en alweer."

Veel plezier, succes en liefde toegewenst met oefenen. Wat een mooi cadeau voor je kind, jezelf, je gezinšŸ§”.

Ik geniet nog even na.

Eerlijkheid mag je oefenen

We vinden het belangrijk dat ons kind de waarheid vertelt. Jokken en liegen mag toch niet? Maar kijk eens naar jezelf? Dat ene leugentje om bestwil? Hartstikke moeilijk hoor, altijd eerlijk zijn. Je twijfelt of je kind de waarheid spreekt. Of sterker nog, je weet zeker dat hij liegt… Wat dan?

Maak liegen nooit zwaar en heb er geen oordeel over. Eerlijkheid mag je oefenen. Je mag er fouten in maken. En je mag leren dat je, ook als je hebt gelogen, nog steeds een goed kind bent.
Leg niet de nadruk op het ‘je mag niet liegen’ maar op ‘er is een sfeer waarin je mag zeggen als je iets fout hebt gedaan’. Je mag op dingen terugkomen: “Het is niet waar wat ik zei.”

In de training Communiceren met Kinderen leer je een waardevolle tool ‘vragend luisteren’, die je hierbij kunt toepassen. Zonder oordeel achterhaal je samen met je kind hoe hij zich de situatie herinnert. Dwing nooit af dat je kind moet toegeven dat hij gelogen heeft. Dit geeft zo’n groot gevoel van schaamte dat hij de volgende keer helemaal niets zal vertellen.

Bespreek met je kind dat altijd eerlijk zijn best lastig is. Vertel eens over jouw eigen leugentje om bestwil of over die keer dat je spijt had dat je niet de waarheid had verteld.

Succes!

Training Communiceren met Kinderen voor koppels

Kinderen leren met vallen en opstaan, ouders ook...

Opvoeden kan ingewikkeld zijn. Helemaal als je partner en jij verschillend denken over allerlei zaken. Of als jullie je soms allebei geen raad weten met het gedrag van je kind(eren). Moet je altijd helemaal op een lijn zitten? Nee hoor! Het is wel goed als jullie met elkaar in gesprek blijven over het opvoeden van jullie kind(eren).
Hoe mooi zou het zijn om samen met je partner de opvoeding van jullie kind(eren) liefdevol onder de loep te nemen? Meld je samen aan voor de training, leer waardevolle inzichten en tools en ervaar meer rust, verbinding en plezier in je gezin. Samen de training volgen, is een prachtig cadeau voor jullie kind(eren) en voor jullie als stel.

Gedrag en oordeel

Als jouw baas, collega of partner jou vertelt dat je slordig bent, dan heb je waarschijnlijk niet zoveel zin om te luisteren naar een verzoek tot gedragsverandering. Laat staan dat je bereid bent om een gewoonte te veranderen. Zeker niet als er ook nog woorden gebruikt worden als altijd, nooit, alweerDit geldt ook voor kinderen.

Bijvoorbeeld: “Jan, nou liggen je kleren alweer op de grond!” “Bram, altijd dat lawaai van jou, stoor nou eens niet!”
Zeg liever: “Jan, je kleren liggen op de grond. Leg ze even op je stoel.” “Bram, de tv staat erg hard, zet hem maar zachter.”

Gedrag is alles wat je hoort en ziet.
Bijvoorbeeld: 
Jan laat zijn kleren op de grond liggen. Lot slaat haar broertje. Bram zet de tv hard aan.

Een oordeel is wat je vindt van het gedrag dat je waarneemt.
Bijvoorbeeld:
 Jan is slordig. Lot pest haar broertje. Bram stoort.

Als je in staat bent zo te communiceren en je zo te gedragen dat je kind zich geliefd en gerespecteerd voelt, dan zul je merken dat je kind ongelooflijk graag wil meewerken aan de vervulling van ieders behoeften. Een van de vaardigheden die je daarvoor nodig hebt, is spreken in termen van gedrag i.p.v. oordelen.

Veel plezier!

Erpse Krant 2 september 2021

Afgelopen zomer een fijn gesprek gehad met Jeroen Vissers, mijn buurjongen van vroeger. Hij schreef een mooi stuk over mijn training in De Erpse Krant.