Eerlijkheid mag je oefenen

We vinden het belangrijk dat ons kind de waarheid vertelt. Jokken en liegen mag toch niet? Maar kijk eens naar jezelf? Dat ene leugentje om bestwil? Hartstikke moeilijk hoor, altijd eerlijk zijn. Je twijfelt of je kind de waarheid spreekt. Of sterker nog, je weet zeker dat hij liegt… Wat dan?

Maak liegen nooit zwaar en heb er geen oordeel over. Eerlijkheid mag je oefenen. Je mag er fouten in maken. En je mag leren dat je, ook als je hebt gelogen, nog steeds een goed kind bent.
Leg niet de nadruk op het ‘je mag niet liegen’ maar op ‘er is een sfeer waarin je mag zeggen als je iets fout hebt gedaan’. Je mag op dingen terugkomen: “Het is niet waar wat ik zei.”

In de training Communiceren met Kinderen leer je een waardevolle tool ‘vragend luisteren’, die je hierbij kunt toepassen. Zonder oordeel achterhaal je samen met je kind hoe hij zich de situatie herinnert. Dwing nooit af dat je kind moet toegeven dat hij gelogen heeft. Dit geeft zo’n groot gevoel van schaamte dat hij de volgende keer helemaal niets zal vertellen.

Bespreek met je kind dat altijd eerlijk zijn best lastig is. Vertel eens over jouw eigen leugentje om bestwil of over die keer dat je spijt had dat je niet de waarheid had verteld.

Succes!

Deel dit bericht

Meer lezen?